Alternativet: Gør Aarhus Ø til en 15-minutters by
- bjoerno
- Jan 13
- 3 min read
Updated: Feb 10
Af Thure Hastrup, Byrådsmedlem Alternativet Aarhus og Bjørn Olsen, Byrådskandidat, Alternativet Aarhus
Trafikproblemerne på og omkring Aarhus Ø kan løses ved at udvikle bydelen som en ”15-minutters by”. Det vil samtidig styrke den nye bydel som et trygt og velfungerende lokalsamfund.
Aarhus Stiftstidende har løbende beskrevet kaotiske tilstande med lange bilkøer, hvor frustrerede beboere giver op, fordi trafikken til og fra Aarhus Ø ikke fungerer. Det tager alt for lang tid at passere Nørreport eller Østbanetorvet i myldretiden.
At det er blevet sådan, er ikke overraskende, da flertalspartierne med Socialdemokratiet, Venstre og Konservative som omdrejningspunkt har forsømt at udvikle infrastrukturen sammen med resten af Aarhus Ø. Og det er ikke kun infrastrukturen, der er forsømt. Det er sammenhængskraften også. Det, der gør Aarhus Ø til et helt og sammenhængende lokalsamfund med sin egen identitet.
Den verdenskendte arkitekt Jan Gehl var hård i sin kritik. Han er kendt for sit arbejde med det gode byliv, og da han så Aarhus Ø, kaldte han det en ”hotelby”: ”Du får en god udsigt og en seng at sove i, men så heller ikke meget mere,” lød det.
For få uger siden var det formanden for Midtbyens Fællesråd, Thomas Kruse, som bekymret spurgte, om der slet ikke bliver lyttet til borgernes ønsker til bypark og plads til rekreation og sport i forbindelse med udviklingen af Pier 3.
Selvom beboerne utvivlsomt nyder deres hjem, så er der en vigtig pointe i, at kommunen har et ansvar for at skabe rammer, hvor borgerne kan udfolde det levede liv. Rammer, hvor børn let kan lege med de andre børn på vejen, og hvor det er let at indgå i forpligtende og uforpligtende fællesskaber med naboerne.
Det vil kunne lade sig gøre, hvis vi udvikler Aarhus Ø som en 15-minutters by. Det går ud på, at beboerne skal have adgang til alle dagligdags funktioner indenfor ca. 15 minutter til fods eller på cykel. Det er for eksempel indkøbsmuligheder, sundhedshus, skole og børneinstitutioner og ikke mindst adgang til foreningsliv med sociale og kulturelle aktiviteter. Alt det, der giver et godt hverdagsliv.
Udviklingen af Aarhus Ø som et lokalsamfund, der fungerer som en velfungerende helhed, er afgørende – både for beboernes trivsel, men også for mobiliteten, fordi det er med til at mindske en væsentlig del af trafikken til og fra Ø. Samtidig vil langt flere gå og cykle, fordi det er tæt på.
De øvrige pendlerbehov kan dækkes ved at opskalere den kollektive transport, så det er nemt med 5-minutters interval at komme ud af Randersvej, mod Risskov og mod busstationen/banegården. Man kan også genoverveje en letbane. Udbygningen af Aarhus Ø er jo endt med at blive baseret på den fortætning, der er tænkt langs de trafikale hovedlinjer.
På den måde vil én af glæderne ved at bo på Aarhus Ø blive, at man ikke er tvunget til at eje en bil, hvilket er ret vigtigt, da Aarhus Ø med høj befolkningstæthed og kun to adgangsveje, hverken er egnet eller designet til privatbilisme. Hvorfor ikke udnytte det positivt, så beboerne slipper for dagligt at tilbringe halve og hele timer i endeløse, stressende bilkøer?
Det er nu, inden anlægget af Pier 3 for alvor går i gang – og yderligere omkring 2.500 beboere kommer til, at Aarhus Ø skal tænkes som et sammenhængende lokalsamfund.
Og der er håb, for Aarhus byråd har en hel stribe fine planer, der støtter op som for eksempel: ”Midtbyvisionen”, ”Politik for Bykvalitet og Arkitektur”, ”Klima- og Bæredygtighedsudvalgets anbefalinger til bæredygtigt byggeri og bosætning”, ”Aarhusmålene”, eller den nye klimahandlingsplans indsatskatalog, der er på vej. Her er der store ambitioner for udviklingen af Pier 3: ”Aarhus bliver ikke blot en by, der følger med tiden; vi bliver en by, der leder vejen mod en grønnere, mere bæredygtig fremtid.”
Det er Alternativet med på! Vi vil gerne se handling, så vi håber, at resten af byrådet også er med på at gøre nogle af de mange flotte ord, som de selv har været med til at vedtage, til virkelighed.

Comments