Vindmøller på Aarhus Havn er sund fornuft
- bjoerno
- Jan 16
- 3 min read
Updated: Feb 11
Af Thure Hastrup, Byrådsmedlem Alternativet Aarhus og Bjørn Olsen, Byrådskandidat, Alternativet Aarhus
Alternativet er sammen med Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Moderaterne med til at stille beslutningsforslag om at undersøge muligheden for at opstille seks vindmøller på Aarhus Havn.
Det er vi, fordi Aarhus har brug for et gevaldigt løft af den vedvarende energi, hvis der skal tages ansvar for løsningerne.
Ifølge samtlige vejrtjenester verden over blev 2024 det varmeste år nogensinde, og den globale opvarmning brød den kritiske grænse på 1,5 grader, som Paris-aftalen skulle holde os under. Over hele verden har vejrkatastroferne stået i kø. I de her dage er det skovbrande i Californien. For et par måneder siden var det ekstrem regn i Valencia, hvor over 200 døde i oversvømmelserne. Selv her i Aarhus har husejere stået i vand til knæene i deres egen stue.
Hvis vi skal stoppe klimakrisen, er der kun én vej: Mængden af CO2 skal ned, og det skal gå hurtigt. Hvert eneste ton CO2, vi kan reducere, tæller i kampen for at undgå, at vejrkatastroferne bliver værre, og vandet fortsætter med at stige.
Det skal ses i forhold til, at forbruget af el i Aarhus forventes at stige til det dobbelte inden 2030. Derfor er der brug for langt mere vedvarende energi.
Vindmøller på land er et af de bedste tiltag til hurtigt at mindske CO2-udledningen. Det er den billigste måde at producere strøm på. De seks vindmøller på havnen kan potentielt dække elforbruget for 27.000 husstande, og vi har ikke andre steder, hvor de kan stå med så få gener for borgerne i Aarhus.
Vindmøllerne har også potentiale til at give borgerne medejerskab. Vi mener, at uanset om det bliver Aarhus Vindmøllelaug, NRGi eller andre, der kommer til at rejse møllerne, så bør udbuddet give mulighed for, at aarhusianerne kan købe andele og få del i indtægterne fra vindenergien.
SVM-regeringen står i spidsen for en aftale om at firedoble produktionen af sol- og vindenergi på land. Det hedder i aftalen ”om et mere grønt og sikkert Danmark”, at partierne vil arbejde for at ”styrke lokal opbakning til opstilling af sol- og vindenergi”. Det kan undre, at Venstre i Aarhus så åbenlyst går imod sin egen regering. Det hænger ikke sammen, medmindre man som Gert Bjerregaard slet ikke vil have vindmøller nogen steder i Aarhus Kommune. Det er jo det, der er holdningen hos Venstre i Aarhus.
Gert Bjerregaards forslag om i stedet udelukkende at satse på solceller er useriøst. Stort set hele byrådet drømmer om solceller på tagene, men hverken Venstre eller de andre regeringspartier har vist vilje til at løse det bureaukratiske og lovgivningsmæssige bøvl, der spænder ben for kommunerne.
Med kommunens klimaaftale er der også besluttet solcelleparker i det åbne land, men hver gang vi stiller budgetforslag om at bevillige penge til at udtage den jord, der skal bruges for at gøre det til virkelighed (det har vi gjort de sidste tre år, for også at få gang i beskyttelsen af drikkevandet, selvom solceller på tagene ville være bedre), så slipper viljen op hos Venstre.
Det ser vi igen og igen. Hvor mange solceller fik Venstre sat op, da de havde rådmandsposten? Ja, du gættede rigtigt. Gert Bjerregaard snakker, men Venstre handler ikke.
Vi vil se handling, og vi insisterer på at tage vores fælles fremtid alvorligt. Derfor håber vi på en god og saglig debat om vindmøllerne på havnen.

Comentarios